Marina Albiol desobeeix el reglament del Parlament Europeu i intervé en valencià per denunciar la discriminació a les llengües minoritzades

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, es va sumar a la protesta de diversos europarlamentaris que ahir, durant la sessió plenària de l’Eurocambra a Estrasburg, van fer les seues intervencions en llengües no oficials de la Unió Europea, en protesta per la discriminació que les llengües minoritzades pateixen a les pròpies institucions europees, on encara no són oficials.

Albiol va remarcar en la seua intervenció el fet que “han passat 25 anys de l’aprovació de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries i encara no podem parlar en la nostra llengua al parlament que suposadament representa a tots els ciutadans i ciutadanes d’Europa”. També va recordar que la discriminació cap a parlants de llengües minoritzades continua sent una realitat: “Detinguts per desobediència a l’autoritat per parlar en valencià a un policia, entrebancs en el sistema judicial o educatiu són alguns dels exemples, i poc ajuda Europa a combatre la discriminació si ni tan sols dóna exemple al Parlament Europeu”.

L’acció de desobediència d’ahir partia d’un acord entre alguns diputats de l’intergrup de llengües regionals i minoritàries de l’Europarlament, el qual va permetre que per primera vegada s’escoltara a una sessió plenària de la cambra el català, el gallec o l’èuscar: “Ja hem denunciat reiterades vegades la injustícia que suposa que continuen existint llengües discriminades, la qual cosa es tradueix en discriminacions per raons culturals al si de l’Europa del segle XXI. Les institucions europees haurien de donar exemple en aquest sentit, i en lloc d’això han convertit en paper mullat una carta que, 25 anys després d’haver-se subscrit, és incomplida sistemàticament”.

 

Nota: teniu el vídeo de la seua intervenció al següent enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=Z5pm1MWXArE

Related Articles

Back to top button