Esquerra Unida exigeix la reforma abans d’un any de la Llei Electoral Valenciana per a garantir la representativitat de tota la societat valenciana

Rodríguez: “Defensem la màxima d’una persona un vot per a garantir la proporcionalitat”

El coordinador d’EUPV, David Rodríguez, ha comparegut hui davant la Comissió Especial d’estudi respecte a la possibilitat d’una àmplia reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, en relació a la reforma de la Llei Electoral i el sistema electoral valencià, després de la petició realitzada pel propi president de les Corts, Enric Morera, per haver superat en les últimes Eleccions Autonòmiques la barrera del 3 per cent. Rodríguez, que ha començat la seua intervenció agraint l’oportunitat oferida a la formació d’esquerres, ha destacat la importància del canvi social que s’ha produït en la Generalitat amb l’arribada d’un govern progressista, “però també és necessari que es produïsca un canvi polític”.

Segons paraules del màxim representant d’EUPV, “hem d’aprofitar aquesta conjuntura política per a garantir que en les pròximes eleccions puguen estar vigents les noves lleis de participació electoral i política”. Per açò, -ha continuat- “defensem la màxima d’una persona un vot per a garantir la proporcionalitat”. Amb el repartiment actual d’escons la ciutadania valenciana va triar en les últimes eleccions un diputat per cada 35.000 persones amb dret a vot.

Para EUPV faria falta reformar l’article 24 de l’Estatut d’Autonomia, “posat que sense açò serà impossible garantir la igualtat de tots els valencians i totes les valencianes”. “Una proporcionalitat adequada seria la de 48 diputats per València, 35 per Alacant, els mateixos que ara, i 12 per Castelló. Encara que, des d’un punt de vista autènticament proporcional, la figura més adequada seria la de la circumscripció única”, ha explicat David Rodríguez.

El coordinador de la formació d’esquerres ha destacat que una primera evidència de la insuficient legislació actual és que deixà en 2015 fora de les Corts Valencianes a una força política com a EUPV, “amb més de 100.000 votants, arrelada en el territori, amb presència institucional en municipis i activa en les organitzacions de la societat civil valenciana”.

Rodríguez, que ha recordat que ha sigut una reivindicació històrica des de les primeres eleccions, ha indicat la necessitat que la Llei Electoral Valenciana es convertisca en la Llei Reguladora de la Participació Política Valenciana i que continga tant els aspectes de la participació electoral com aquells que difereixen del vot com són la Iniciativa Legislativa Popular, els Consells Ciutadans, Referèndum, Pressupostos Participatius, Rendició de Comptes, Revocació dels Càrrecs, etc., alguns recollits en la Llei de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana aprovada en 2015, “però encara insuficient”.

Sufragi universal, actiu i passiu

Quant a la participació electoral pròpiament, EUPV ha advocat pel sufragi universal, actiu i passiu, “la qual cosa implicaria que les persones nouvingudes tindrien el dret de triar i ser triades”. Així mateix, David Rodríguez ha defensat la necessitat d’instaurar la Comunitat Autònoma com a districte electoral o, en tot cas, districtes comarcals combinats amb una fórmula d’elecció que garantirà la proporcionalitat pura de les diferents opcions.

Respecte a les formes de vot, el coordinador d’EUPV ha explicat que davant un sistema de llistes tancades i bloquejades, caldria estudiar la possibilitat d’un sistema de llistes desbloquejades, semblat al que existeix en alguns països del nostre entorn. Així mateix, -ha repetit-, caldria adoptar una fórmula d’assignació d’escons més proporcional. Tampoc s’ha oblidat el màxim representant d’EUPV de la necessitat de dotar-se de mecanismes legals que eviten el transfuguisme, com que la condició de trànsfuga comporte la pèrdua de l’acta del càrrec públic.

En definitiva, “des d’EUPV volem continuar treballant per a millorar la democràcia i l’autogovern del País Valencià, per a garantir que el poble valencià avance en drets i llibertats, en sobirania política i econòmica, i elimine tot tipus de discriminació i desigualtat social, cultural, política i econòmica, és a dir, un País Valencià millor i més just i solidari”, ha conclòs.

Show More

Related Articles

Back to top button