EU exigeix la rebaixa de la barrera electoral del 5%

EUPV ha presentat una moció a l’Ajuntament per instar els partits amb representació a les Corts Valencianes perquè aproven la rebaixa de la barrera electoral del 5%. Aquesta reforma de la llei electoral és un dels punts de l’Acord del Botànic que, any i mig després, encara no s’ha complert i que no es pot demorar més si en els pròxims comicis municipals i autonòmics volem tindre una Cambra més plural i representativa de tots els sectors valencians.

Segons Ivan Martínez, portaveu del grup municipal d’EUPV: “Des d’EU demanem que es modifique la Llei Electoral Valenciana i es rebaixe la barrera del 5 al 3% en cadascuna de les circumscripcions per a equiparar-ho a allò que marca la Llei de Règim Electoral (LOREG). Alhora, també es proposa que la proporció entre homes i dones no siga de 60-40%, sinó del 50%, a més d’establir l’alternança dels dos sexes (llistes cremallera) per a assegurar la presència paritària entre els diputats que resulten elegits.

Per a EUPV, mantindre la barrera del 5% és perpetuar una anomalia democràtica que no es produeix en moltes autonomies i que només depèn de la Llei Electoral Valenciana, de manera que els partits que formen part del Govern del Botànic no tenen excusa per no dur a terme la reforma.

En la moció es proposa un canvi d’una situació injusta, i que els ajuntaments i la resta d’instàncies posen damunt la taula aquesta problemàtica per a millorar el nostre sistema democràtic. Tal i com ha manifestat Martínez, portaveu del grup municipal d’EUPV: “en el 1999 tant Unió Valenciana com el Bloc Nacionalista Valencià es van quedar fora de les Corts amb el 4,76% i el 4,6% dels vots, respectivament. Quatre anys més tard, el Bloc es va tornar a quedar fora amb el 4,77%. En els últims comicis ha estat Esquerra Unida la que va haver d’abandonar la cambra valenciana amb el 4,38%. Perpetuant aquesta situació, més de 100.000 vots d’altres formacions poden tornar a quedar-se sense representació”.

Related Articles

Back to top button