EUPV demana a PSPV, Compromís i Podem que es comprometen a incloure en l’ampliació de l’Acord del Botànic la rebaixa del llistó del 5 per cent

Rodríguez: “No es pot demorar més si en els pròxims comicis municipals i autonòmics volem tenir una càmera més plural”

El coordinador d’EUPV, David Rodríguez, ha anunciat hui que la formació d’esquerres va a presentar en tots els ajuntaments del País Valencià on té representació una moció en la qual sol·licita que es modifique la Llei Electoral Valenciana i es rebaixe la barrera del 5 al 3 per cent en cadascuna de les circumscripcions, equiparant-ho al que marca la LOREG, així com que aquesta modificació incloga també l’obligació de fer candidatures paritàries i cremallera al 50 per cent. Aquesta acció és la primera de moltes altres que la formació d’esquerres té previst engegar encaminades a fer una crida a tota l’esquerra social i política perquè es rebaixe el llistó del 5 per cent.

David Rodríguez, que ha aprofitat aquest anunci per a sol·licitar a PSPV, Compromís i Podem que incloguen aquesta modificació entre els nous acords que suposarà l’ampliació de l’Acord del Botànic i que se signarà demà, ha recordat que en la reforma de 2006, EUPV va aconseguir que s’eliminara aquesta barrera de l’Estatut d’Autonomia i, ara, aquest Estatut remet a la Llei Electoral Valenciana, més fàcil de modificar. En concret, la formació d’esquerres va presentar una esmena a la totalitat a la proposta de Llei Electoral Valenciana on es proposa eliminar la barrera del 5 per cent i que el límit ho marcara la mateixa Llei D’Hondt.

Així mateix, també va proposar EUPV que la proporció entre homes i dones no fora de 60-40 per cent si no del 50 per cent, a més d’establir l’alternança dels dos sexes per a assegurar la presència paritària no solament en les candidatures, sinó també, després, entre els diputats que resulten triats.

“Quan una candidatura summa més de 100.000 vots la situació és molt injusta perquè de tenir tres o quatre escons es queden en zero per unes centenes”, ha manifestat David Rodríguez, qui ha apuntat que en 1999 tant Unió Valenciana com el Bloc es van quedar fora de les Corts amb el 4’76 per cent i el 4’60 per cent dels vots, respectivament. Quatre anys més tard, “el Bloc es va tornar a quedar fora amb el 4’77 per cent i en els últims comicis va ser Esquerra Unida la que va haver d’abandonar la càmera valenciana amb el 4’38 per cent”, ha afegit el coordinador d’EUPV.

Per açò, “creiem que es tracta d’un assumpte al que es van comprometre els integrants de l’Acord del Botànic i que no es pot demorar més si en els pròxims comicis municipals i autonòmics volem tenir una càmera més plural i representativa de tots els sectors valencians”, ha defensat Rodríguez, qui, també ha indicat que el PP ha tingut en la seua mà des de fa més de 10 anys la possibilitat de realitzar aquest canvi, no obstant açò, “no ha volgut perquè no li interessava”.

Per a finalitzar, el coordinador d’EUPV ha considerat “prioritari” aquest canvi de la Llei Electoral Valenciana perquè, d’aquesta manera, “ens assegurarem que hi haja una pluralitat que represente a tots els votants en la càmera valenciana”.

Show More

Related Articles

Back to top button