IU registra una PNL demanant al PP que ratifique la seua condemna al franquisme

Garzón, García Sempere i Sixto registren una proposició no de llei en la qual, entre altres punts, cerquen que el Congrés reprove “qualsevol acte d’enaltiment del franquisme, com el que va tenir lloc el passat 2 de desembre en l’Hotel Novotel a Madrid a través de la fundació Francisco Franco, i ratifique l’expressa condemna del franquisme”

(Madrid, 14 de desembre 2016).- Izquierda Unida, a través de la seua Secretaria de Memòria Democràtica i dels/as diputats d’aquesta formació en el Congrés, reclama al PP que “prenga mesures immediates” sobre els tres càrrecs públics d’aquesta formació que lidera Mariano Rajoy que van assistir al sopar organitzat per la Fundació Francisco Franco i van ser guardonats per aquesta amb el diploma de ‘Caballero i Dama d’Honor’ per incomplir de forma sistemàtica en els seus municipis la Llei de Memòria Històrica, aprovada en el Congrés en 2007, així com per honrar la figura del dictador amb l’exercici de la seua labor pública.

Aquests tres dirigents i càrrecs públics ‘populars’ són el secretari provincial del PP de Badajoz i diputat de l’Assemblea d’Extremadura, Juan Antonio Morales; l’alcalde de Guadiana del Caudillo, Antonio Pou, i l’alcaldessa d’Alberche del Caudillo, Ana Rivelles, guardonats tots ells/as en l’esmentat sopar celebrat a Madrid el passat dia 2.

Esther López Barceló, responsable federal de Memòria Democràtica d’IU, adverteix amb contundència que “des d’IU no podem permetre que a hores d’ara es legitimen actes d’aquesta naturalesa. A més, si el PP i el Govern de Rajoy ho consenten, no actuen de forma contundent a nivell intern en el seu partit i permeten aquesta flagrant vulneració de la legalitat, han de donar explicacions públiques dels motius pels quals ho fan”.

D’igual forma, López Barceló recorda que “la llei, malgrat les seues llacunes, deixa molt clar els principis democràtics que han de regir les polítiques públiques” i, per descomptat, “entre ells no hi ha cabuda per a qualsevol relació ni flirteig amb la sagnant dictadura de Francisco Franco que la seua condemna més absoluta”.

A més de les actuacions polítiques que IU ha decidit engegar a nivell estatal, des de la Secretaria de Memòria Democràtica d’aquesta formació s’ha donat trasllat ja d’aquests lamentables fets al Relator de Drets Humans de Nacions Unides, Pablo De Greiff, per al seu total coneixement i amb la intenció que es puga pronunciar sobre ells.

López Barceló detalla que “sembla que alguns desoeixen conscientment i miren per a un altre costat davant qüestions concretes, que s’escapen del debat partidista, com les “clares consideracions i exigències de Nacions Unides a través del ‘Informe del Relator Especial sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició'”.

La dirigent federal d’IU postil·la que, entre els seus punts concrets, insta al Govern a  avaluar rigorosament la implementació de la Llei de Memòria Històrica i el seu ús per part de les víctimes en honor d’ajustar els models i mesures als reclams de les víctimes, establint canals de comunicació entre les autoritats competents, les víctimes i associacions”.

Esther López Barceló considera fonamental, com estableix el Relator, “que s’eviten disparitats profundes en les lleis relatives al tema entre nivells autonòmics i nacional, assegurant una protecció igualitària i homogènia per a totes les víctimes”.

En aquesta línia, i partint d’aquest mateix cas concret de la Fundació Francisco Franco i les vinculacions del Partit Popular amb ella, els/as parlamentaris/as d’Esquerra Unida Alberto Garzón, Eva García Sempere i Ricardo Sixto han registrat ja una proposició no de llei per al seu debat en la Comissió Constitucional perquè el Congrés dels Diputats:

1.- Reprove qualsevol acte d’enaltiment del franquisme, com el qual va tenir lloc el passat 2 de desembre en l’Hotel Novotel a Madrid a través de la fundació Francisco Franco, i ratifique l’expressa condemna del franquisme ja realitzada per aquesta Càmera l’any 2002.

2.- Rebutge l’actitud de qualsevol càrrec públic que participe en actes d’homenatge al dictador, reprove l’activitat de la fundació Francisco Franco, i inste al Govern al fet que revise qualsevol tipus d’ajuda pública que reba aquesta fundació.

3.- Inste al Govern a prendre les mesures necessària perquè es complisquen les recomanacions de l’ONU establides en el ‘Informe del Relator Especial sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició’.

Show More

Related Articles

Back to top button