EUPV s’adhereix al manifest del Dia Internacional del Laïcisme i de la Llibertat de Consciència

Esquerra Unida del País Valencià s’ha sumat a la celebració del Dia Internacional del Laïcisme i de la Llibertat de Consciència amb l’adhesió al manifest que han fet públic hui les entitats ‘València Laica’, ‘Lògia Blasco Ibáñez València’ i la ‘Associació Valenciana d’Ateus i Lliurepensadors-Avall’ amb motiu de la commemoració d’aquesta jornada. Així mateix, càrrecs públics, dirigents i militants de la formació d’esquerres participaren dilluns que ve, 12 de desembre, en els diferents actes organitzats per a celebrar aquest Dia Internacional i, en concret, en la conferència sobre laïcisme que tindrà lloc en el Centre Cultural Octubre a les 19’00 hores i en el posterior homenatge al mestre Gaietà Ripoll, última víctima d’una execució mundial de la Inquisició a València, en 1826 acusat d’heretge i deista.

Cal assenyalar que tant EUPV com IU ha inclòs sempre en els seus programes electorals federals, autonòmics i municipals, la necessitat d’un Estat Laic, com ocorre en la major part de les democràcies avançades del món. Per a aconseguir-ho, la formació d’esquerres defensa un nou text constitucional, fruit d’un procés constituent, i en el qual l’Estat ha de declarar-se com a laic i garantir la llibertat de consciència individual.

Així mateix, EUPV aposta per eliminar qualsevol tipus de privilegi o discriminació en el tracte econòmic i fiscal per a totes les entitats de caràcter privat, siguen religioses o no, amb la finalitat d’assegurar el principi democràtic de la igualtat de drets davant la Llei i la separació dels àmbits públic i privat, així com la supressió, per part de l’Estat, de tot tipus de finançament de l’església catòlica i d’altres confessions, incloses les exempcions fiscals.

Per açò, també considera primordial l’anul·lació del Concordat de 1953 i dels Acords concordataris de l’Estat espanyol amb la Santa Seu de 1976 i 1979, a més d’aquells que s’han signat amb altres confessions religioses, així com la derogació de l’actual Llei de Llibertat religiosa de 1980 i elaboració d’una “llei de Llibertat de Consciència” que protegisca i garantisca la llibertat de pensament, consciència i conviccions i la seua pràctica, sense distincions, ni privilegis.

Quant a l’educació, la formació d’esquerres defensa que ha de ser laica com a dret universal, igual i integrador, dins d’un projecte comú de ciutadania, l’eliminació dels dies festius nacionals amb caràcter religiós que procedeixen d’acords amb la Santa Seu i la supressió de simbologia religiosa, que no tinga un caràcter històric-artístic, dels àmbits i edificis públics.

Finalment, cal recordar que el diputat d’EUPV en el Congrés dels Diputats, Ricardo Sixto, va acompanyar el passat 23 de novembre als representants d’Europa Laica en el registre en el Congrés dels Diputats d’un document d’iniciatives legislatives i Proposició no de Llei dirigides a Mesa, a la Comissió de Peticions i als Grups Parlamentaris, orientades a respectar i garantir el dret a la llibertat de consciència i a la neutralitat de l’Estat davant la qüestió religiosa, o d’una altra ideologia particular.

També destacar que el passat 3 de novembre, EUPV de la ciutat de València va organitzar una xarrada sobre ‘Laïcisme i Democràcia’ que va comptar amb la participació de dos membres de València Laica, Raquel Ortiz i Eugenio Piñero i de la coordinadora Rosa Albert i en la qual es va tractar amb profunditat aquesta qüestió, aportant informació i dades sobre la importància d’avançar en laïcisme per a poder avançar realment en democràcia.

 

Show More

Related Articles

Back to top button