EU preguntarà a Acuamed sobre el futur de la dessaladora de Xilxes-Moncofa

El diputat d’EUPV en el Congrés dels Diputats, Ricardo Sixto, juntament amb el portaveu del grup municipal d’EUPV en l’Ajuntament de Xilxes, Erik Segarra, han visitat aquest matí la dessaladora de Moncofa, una de les dues instal·lacions, l’altra és la de Cabanes-Oropesa, la construcció de la qual va promoure l’anterior equip de govern del PP però que, a dia de hui, la seua posada en marxa és totalment inassumible pel Consistori del municipi de la Plana Baixa, amb un deute de 5 milions d’euros.

“Se’ns presenta una doble problemàtica ja que, d’una banda, si no es posa en funcionament la dessaladora abans de març podria hipotecar-se el futur tant de Xilxes com de Moncofa a causa que s’hauran de retornar els més de 16 milions d’euros que ens reclamarà la Unió Europea a causa de la subvenció rebuda per aquesta instal·lació”, ha explicat Erik Segarra.

D’altra banda, -ha continuat l’edil- “aquesta és una infraestructura innecessària actualment, és una instal·lació que està vinculada a l’aprovació de dos PAI’S i al Pla General d’Ordenació Urbana de Xilxes, sense oblidar que era l’alternativa que volia engegar el PSPV al Pla Hidrològic Nacional del PP”.

Segarra ha explicat que un dels seus socis de govern, el PSPV, pretén seguir amb la tramitació del PGOU d’aquesta localitat i, per tant, amb l’obertura de la dessaladora al·legant que aquest Pla General preveu l’arribada a Xilxes, que en l’actualitat té censades a 2.600 persones, d’uns 23.000 habitants més per la construcció de nous habitatges. Com és possible que se seguisca apostant per unes infraestructures creades únicament per a donar servei a les promocions urbanístiques, projectades abans de l’esclat de la bombolla immobiliària, i que mai han sigut necessàries per a la zona?”, s’ha preguntat.

“La realitat actual és que ens trobem davant una inversió desmesurada i que cap ajuntament reclama l’aigua, sense oblidar-nos que al març expira el termini perquè es posen en marxa o, en cas contrari, haurem de retornar la inversió a Europa”, ha afegit el portaveu d’EUPV a Xilxes.

Per la seua banda, el diputat d’EUPV en el Congrés, Ricardo Sixto, s’ha compromès a presentar davant la Mesa del Congrés una bateria de preguntes dirigides al secretari d’estat de Medi ambient i president del Consell d’Administració de Acuamed perquè explique quin és la solució que l’organisme estatal va a donar davant la problemàtica d’aquesta dessaladora.

“Precisament fa tan sols sis mesos, abans de les eleccions del 26J, Acuamed va assenyalar que no sabia què anava a succeir i que esperaria al fet que estiguera format el nou govern”, ha assegurat Sixto, qui ha afegit que ara “ja es pot pronunciar i prendre una decisió pensant, sobretot, que aquesta dessaladora es va projectar per a cobrir unes necessitats hídriques per a 2 camps de golf i milers d’habitatges que no feien falta llavors i, ara, menys encara”, ha conclòs el diputat valencià.

 

 

Related Articles

Back to top button