EU-Alzira condemna el colp d’estat del 18 de juliol i reivindica la lluita democràtica

Aquest dilluns es compleixen vuit dècades des que es va començar a escriure el capítol més negre de la història d’Espanya: el colp d’estat que donà inici a la guerra civil. El 18 de juliol de 1936 es van iniciar dos anys, vuit mesos i 11 dies d’una sagnant contesa bèl·lica i al triomf del feixisme amb la dictadura que va condemnar centenars de milers d’espanyols a un viatge sense bitllet de tornada, en una repressió que es prolongaria durant més de quatre dècades.
Des d’EUPV d’Alzira volem recordar els fets del 18 de juliol de 1936, quan es va produir un colp d’Estat contra la legalitat republicana, i recordar els fets que es van desencadenar. La memòria de la guerra forma part de la nostra identitat, i acceptar el desastre de la guerra i de la dictadura com una cicatriu que queda en la complexa identitat del nostre passat i present.
A Alzira, s’han fet passos per rescatar la memòria històrica, la memòria democràtica i de justícia del nostre poble. Recordem que en els primers anys que aconseguírem establir els ajuntaments democràtics es va dedicar un monòlit als repressaliats al cementeri municipal i es van eliminar moltes referències en l’espai públic al règim criminal de Franco. Amb ajuntaments progressistes es rescataren noms de l’oblit com l’últim alcalde republicà d’Alzira, Francesc Oliver, o també es van titular noms de carrers a les primeres regidores republicanes alzirenyes, Antonia Cerdà i Maria Fernández.
En l’anterior legislatura, gràcies també a la nostra representació, continuaren ampliant-se alguns d’aquests testimonis, a les víctimes alzirenyes dels camps de concentració nazis, o es va rehabilitar un dels refugis de la guerra civil, el de la Parrilla. En aquest any del de nou govern democràtic s’ha llevat l’escut franquista que presidia un edifici públic, com la Casa Quarter de la Guàrdia Civil, s’ha rescatat la figura d’Antoni Ballester, escultor comunista, s’ha conclòs la rehabilitació del llavaner de l’Alquerieta (amb l’escut republicà d’Alzira) i s’ha reconegut a Josep Almudéver, un brigadista internacional molt vinculat a la nostra comarca, en un acte institucional, per primera vegada des de la dictadura i del restabliment de la democràcia a Alzira.
Això no obstant, des d’EUPV d’Alzira, recordant els fets del 18 de juliol de 1936, no solament recordem el passat, actuem en el present per construir el futur. Des del nostre col·lectiu considerem que hem de reivindicar els valors republicans i el republicanisme en un moment com l’actual: la intervenció de l’estat en l’economia (per garantir el control democràtic de moltes de les decisions que es prenen); la reivindicació d’un estat social (d’uns serveis públics que garantisquen realment la igualtat d’oportunitats de qui menys recursos té); la participació ciutadana en la presa de decisions i aprofundir en la democràcia, començant per l’elecció del cap de l’estat; les polítiques reals d’igualtat entre homes i dones; o bé la defensa de la cultura i l’educació com a elements emancipadors de les persones. Alhora que fem memòria de totes aquelles dones i homes d’esquerra, republicans, comunistes, socialistes, anarcosindicalistes, antifeixistes, feministes i lliurepensadors de tota condició, que des de la pluralitat lluitaren per la democràcia i per una societat lliure.

Patricia Martínez Furió
Coordinadora d’EUPV-Alzira

Related Articles

Back to top button